Alltid lika kul att såga...

Såhär tycker jag om årets Eurovisonbidrag. Detta är tankarna som kom upp i mitt huvud när jag såg framträdandena.

Albaninen -
Nja, jag vet inte riktigt. Klatchig låt, men tack vare "iprenmannen", "kondommannen" eller som jag vill kalla honom "Scary guy", så förstörs det lite grann. Man ska inte döma låten efter framträdandet egentligen, men det gör jag i alla fall. Om jag någon gång ska göra en skräckfilm ska den heta "Albaninen" och den där blå gubben (som tagen ur strandvaskaren...) ska få gå omkring och mörda folk. Spooky! Men låten får ändå än 4 poäng.

Andorra - Tja, vad ska man säga. En radiolåt kanske? Låter som något mediokert en radiostation skulle kunna spelat en varm sommardag. Men det händer inte så mycket i låten tycker jag. Kanske därför den inte kom till final? Men ändå lyssningsbart, 3 poäng.

Armeninen -
Inga och Anus, nej förlåt, Anush, sjöng Jan Jan. Den tycker jag faktiskt är rätt rolig, och den fastnar garanterat. Efter jag hade sett första deltävlingen så var det första jag nynnade på på morgonen just "Everybody move your body" med armenskt brytning. Kul, 4 poäng.

Azerbadjan
- Min röst hamnade på detta Svenskkomponerade bidrag. Inte för att de var bäst, men näst bäst. Visste ändå att Norge skulle få vår tolva, så jag röstade på den här sommarplågan. Big fan of Arash :D Den här låten kommer garanterat vara "Always on my mind" (And always in my dreams...) Mycket bra låt, 5 poäng.

Vitryssland -
  Jag tycker att det var en ganska bra låt, blev förvånad att den inte gick till final (De kunde ju ha sparkat ut Israels bidrag istället till exempel...) Han måste däremot söka upp en frisör, och det är snabbt! 3 poäng.

Litauen -
Ja, vad kan man säga om det här då? Hyfsat måste jag väl säga, en låt som kan gå på lugna favoriter inom en månad. Men ingenting som kommer att spelas på min stereo på max, 2 poäng.

Belgien - Jag säger bara "no comments". Vet inte vad jag ska säga riktigt om det här tråkig låt. Jag kommer inte apa efter honom i alla fall, 1 poäng.

Bosnien och Herzegovina -
Kan inte stava landets namn, men det behöver jag inte kunna heller för jag kommer aldrig att lyckönska deras bidrag för iår. Definitivt inte en låt jag kommer lägga ner energi på att lära mig, 1 poäng.

Israel -
  Sa tidigare (kring vitrysslands bidrag) att detta kan sparkas ut. Jag håller fast vid det. Falsksång och dålig låt. Nejtack! 0 poäng.

Frankrike -
  Mycket tråkig låt, och eftersom transan sjunger på franska så fattar vi inte ett ord. Tack och hej! Mycket märkligt att den kom på 8:e plats, och inte bland de tre bottenlåtarna. Men juryns röster kan inte alltid väga upp för kompisröstning (tyvärr), 0 poäng.

Kroatien -
Första och enda personen som såg rätt så bra ut i årets ESC. Kul att han kunde sjunga med en sammetsstämma till utseendet. Dock ganska tråkig låt (tyvärr!!), 3 poäng.

Portugal -
När jag har knarkat så kommer jag att tycka om samma musik som Portugal. Man kan nästan tro att de har det, eftersom de svävar på moln i ett "Yoshi-land" från Nintendo. Jag skulle behöva röka lite gräs innan jag skulle ställa mig på scenen med den låten, 1 poäng.

Island -
Fin låt och fin tjej. Men också lite enformig tycker jag, 3 poäng.

Grekland -
  Jag förstår inte hur den där låten (och han) kan vara förhandstippade som vinnare. Okej låt, om man inte ser honom. Instämmer med kommentatorerna på tv om hans tröja (pengarna tog slut så att de fick inte nog med tyg till kläderna). Varför i hela friden ska man ha en för liten tröja?? Det är inte ens sexigt! Och rakat bröst? Jag har bara ett ord att säga, och det är FAG. Det var min sågning av honom. Låten tänker jag inte såga speciellt, den var helt okej, bara man inte såg spännisbögen som tror att han är snyggast på jorden. Alcazar hade gjort sig bättre där. 3 poäng för låten, 2 för låt + framträdande.

Ryssland - Nejnejnej Ryssland! Efter förra årets låt med Dima Bilan (och föregående år med bra låtar) har ni ramlat ner flera steg på ESC-stegen. Klart att ni hamnar i botten med tjejen i duschdraperi och badmössa. Snälla, snälla, snälla - inte en gång till nästa år, 1 poäng.

Bulgarien - När det gäller Bulgariens bidrag har jag bara tre ord att säga. Falskt, falskt och falskt. Låten (och videon) påminner om en riktigt bra krigarfilm från romartiden, men när han gör det live så låter det rent av bedrövligt. Han får 1 poäng för videon.

Cypern - Den här "Firefly"-låten var tråkig och inte speciellt bra sjöng hon heller. Detta passar inte i de här sammanhangen, 1 poäng.

Tjeckien - Jag säger bara: Håll er till hockey. Visserligen fastnar låten huvet, men det är långtifrån en positiv grej denna gång. En gammal ute superhjälte och en video/scenframträdande som man går på toaletten vid. Trodde ändå att den skulle gå vidare för att den var så dålig. Dåligt och konstigt har ju funkat förr i ESC-sammanhang. Men hurra för att det inte fungerade denna gång får vi väl säga, 0 poäng.

Danmark -
En Ronankopia (till rösten) med utseende som en brottare när han rynkar på näsan funkar inte för mig. Det är någonstans tydligt att han försöker vara någon annan än sig själv. Det funkade till final, men inte längre. Låten är väl ändå rätt okej måste jag väl erkänna, 3 poäng.

Estland -  Med en sångerska som liknar "Piper" i förhäxad kan det väl gå rätt okej. Men tyvärr tilltalar inte låten mig alls. Fin, dock, 2 poäng.

Finland - Jag är faktiskt förvånad över att den här låten inte gick så bra, för jag tycker att den är kanon. den har också redan gått på raido ett långt tag, och den blir bara bättre och bättre. Desvärre lät det inte lika bra i videon som live, jag tror att de förlorade på det, 4 poäng.

FYR Makedonien - Till och börja med så älskar jag att dra hela Makedoniens namn, men det var bara en parentes. För att fortsätta med låten; den sjungs av två bröder (som båda måste klippa sig) och den handlar tydligen om kärlek. Synd att vi inte förstår ett ord. Låten är väl helt okej måste jag väl säga, men ingenting som jag normalt skulle lyssna på. 2 poäng.

Tyskland - Tysklands låt tycker jag är riktigt rolig. Trallvänlig och absolut en låt som fastnar. Desvärre så är det ju det här återkommande fenomenet "spännisbög". Jag skrattar bara åt dem. Men låten är riktigt bra, 4 poäng. 

Ungern - Zoli Ádok är Ungerns svar på Sveriges Alcazar. Även om jag tycker att Alkiz låt är bättre än den här. Men den har en bra refräng, definitivt. De skulle ju bara ha skippat de där stripporna runt honom. (Men det kanske är enda sättet för honom att få bli tafsad på, vad vet vi?) 4 poäng för bra låt i alla fall!

Irland -
Irland skickade inte, för en gångs skull, en folkvisa som sjunger om frid och fröjd. Portugal stod ju för det bidraget iår som vi minns. Tjejrocken går faktiskt hem hos mig, helt ok låt. 3 poäng.

Lettland -
Deras låt fick jag faktiskt lyssna på på internet, för jag kommer inte ens ihåg hur de såg ut eller lät överhuvudtaget. Men sen fick jag höra refrängen och säger bara "usch". Inte min smak, i klass med superhjälten från Tjeckien. De får 1 poäng för att de skippade supermandräkten.

Malta -
Väldigt duktig sångerska måste jag ju säga, men hon är så ute som man kan bli (lite elakt där kan man ju säga att förklaringen till det är att hon inte kommer in genom dörren, men jag är ju snäll, så...) Lite svårt att höra vad hon säger stundtals, men hon är ju jätteduktig och sjunga. 2 poäng.

Moldavien -
Den här låten gillade jag faktiskt, man blir glad av den och kan gärna höra den två gånger efter varandra utan att bli uttråkad. "He-hey, he-hey, he-hey" är något som fastnar. Men var det bara jag eller var klänningen fram sned? Annars bra tycker jag. Hon var väldigt duktig att sjunga och använda rösten, 3 poäng.

Montenegro -
Väldigt intetsägande låt. Entonig och upprepande. Och så det här med slemmiga killar på senen. Balettdansören som går "Saturday night fever"-moves fungerar bara inte. Tänk igen, Montenegro, 2 poäng.

Nederländerna -
"The Toppers", eller topphuggarna, som jag kallar dem, var inte speciellt charmiga. De här tre silverfiskarna kan ju ringa till Christer Sjögren och kanske kan hitta på något extra smörigt till nästa år. (Hoppas definitivt inte, men Christer skulle garanterat vara på!) 0 poäng.

Polen -
 Duktig sångerska, men det är inte mycket mer än så. En okej låt, men tråkig. 2 poäng.

Rumänien -
Hm... Inte så tokig låt, trallvänlig och kommer garanterat att spelas på partyn över hela Europa. Men det händer liksom ingenting. Ganska platt låt, men helt okej, 3 poäng. 

Serbien - Det blonda affrot has entered the building! Herregud, jag vet inte vad jag ska säga. Någon humor ser jag ju inte, och jag skrattar inte med honom, utan åt honom. Låten fastnar ju dessvärre på hjärnan och det ger den 1 poäng.

Slovakien -
Duetten av tvsåpakändisarna var faktiskt rätt så hyfsad. Kommer inte ihåg låten efteråt, men de är duktiga på att sjunga för att vara tvkändisar. 2 poäng.

Sloveninen -
Även kallad "låten där de sjunger en mening". Snacka om tråkigt, tråkigt, tråkigt. Hade säkert gått bättre om de sjungit hela låten. Garanterat. 1 poäng (för en mening).

Spaninen -
Nja, klart lyssningsbar, men inte sådär superbra. Snygg i håret är hon ju i alla fall... Men varför i hela friden ser hon ut som en isdansös? Förstår inte det alls... 2 poäng.

Schweiz -
Lite förvånad över att dessa inte gick till final. Hade faktiskt tippat det. Men så åkte "Lovebugs" ut. Tyckte att refrängen var riktigt bra, men resten är lite tråkigt, tyvärr. 3 poäng.

Turkiet -
Tyckte inte riktigt att hon förtjänade att hamna så högs som hon gjorde, men låten är bra och den fastnar. Litet minus för henne som tror att hon är Beyoncé (vilket inte stämmer) 3 poäng.

Ukraina -
Hojhojhoj. En låt med video som kommer slå sig in på porrtoppen. Lite överdrivet tyckte jag att det var faktiskt, det blev bara för mycket. Men bra discodänga. 4 poäng.

Storbritannien -
Entonig låt där de inte händer så mycket, men hon var väldigt duktig att sjunga. 3 poäng.

Norge -
Absolut den värdiga vinnaren av ESC 2009. Även om jag tror att juryn bidrog till Norges utklassning och poängrekord så tror jag att alla gillade den, i alla fall lite. Alexander fick ju poäng av samtliga länder. Grattis! Helt underbar låt av ett musikaliskt geni. Den här kommer att spelas världen över hela sommaren! Bra scenframträdanden också! "I'm in love with fairytale" 5 poäng! 

Sverige - Inget operafan kan man väl säga att jag är, men det är rätt kul att försöka sjunga med. Speciellt sista tonen har jag tränat på här i helgen. Det gå faktist ganska bra. Kanske ska jag fundera på en karriär inom operan? Nja, men det skulle vaa kul att prova och lära sig hos mågon duktig.
Altså, det är en bra låt, men jag tippade att den skulle hamna i botten bland de tio sämsta, och hon kom femma bakifrån (?) Europa är inte redo för opera (än kanske, vad vet man?).
På skoj skulle jag ha velat skicka Caroline Af Ugglas, bara för att se hur folk hade reagerat. (Jag hade skämts ögonen ur mig, men feomenet med "dåligt funkar, dåligt går vidare" kanske skulle ha funkat för henne, vem vet?)

Det var samtliga av ESCs bidrag för 2009. På hela taget är jag som sagt var nöjd. Och en än gång; GRATTIS NORGE!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0